WordPress tema değiştirme » Güvenli geçiş önerileri

yazar:

kategori:
Buradasınız: Anasayfa » Genel » WordPress tema değiştirme » Güvenli geçiş önerileri

WordPress tema değiştirme, tema yükleme ve tema etkinleştirme işlemlerini yapmak oldukça kolaydır. Ancak dikkat edilmeden yapılacak tema değişikliği geri dönülmez kayıplara neden olabilir.

Bu makalede WordPress tema değiştirme işlemini güvenli bir şekilde yapmanızı sağlayacak önerileri, kontrolleri ve kendi kontrol listenizi oluşturmanıza yardımcı olacak bilgileri bulabilirsiniz.

WordPress tema yükleme ve yeni temayı etkinleştirme

WordPress kullanıcıları muhtemelen bir kaç kere tema değişikliği yapar yada en azından WordPress’ i ilk kurduğunda temalara göz atar.

İlk kez WordPress kullanıyorsanız mutlaka yeni tema yükleyin, değiştirin, kaldırın ve aralarında geçişler yapın.

Tema yükleme, değiştirme ve etkinleştirme işlemlerinde, WordPress kullanıcılara oldukça kolay uygulanabilir seçenekler sunar. Bu işin güzel tarafıdır.

Can sıkan kısım ise bir tema üzerinde tüm çalışmalar tamamlanıp hazır hale getirildikten sonra plansızca yapılan tema değiştirme işleminden sonra yaşanır.

Dikkat! Tema değiştirmeden önce mutlaka sitenizin yedeğini alın.

Yeni tema yükleme

Tema yükleme işlemini bir kaç farklı şekilde yapabilirsiniz. Bunların en çok kullanılanı dizinden yükleme diğeri ise farklı bir ortamdan indirdiğiniz temayı yüklemektir.

WordPress tema dizininden yükleme

WordPress Yönetim Paneli > Görünüm > Temalar yolunu takip ederek açılan sayfada Yeni butonuna tıklayın. Açılan sayfa WordPress tema dizinindeki ücretsiz temları listeler. Listeden beğendiğiniz bir temanın üzerine gelin ve Kur butonuna tıklayın.

Bilgisayarınızda bulunan bir temayı yükleme

Bu yöntem genellikle satın alınan bir temanın yüklenmesi için kullanılır. Bunun dışında farklı yollardan elde ettiğiniz bir temayı da bu şekilde yükleyebilirsiniz.

Dikkat! Kesinlikle nulled tema kullanmayın. Bu ileride ciddi sıkıntılar yaşamanıza sebep olabilir.

Elinizde bulunan bir temayı sitenize yüklemek için WordPress Yönetim Paneli > Görünüm > Temalar yolunu takip ederek açılan sayfanın üstünde bulunan Tema yükle butonuna tıklayın. Ardınan Dosya seç butonuna tıklayın ve bilgisayarınızda bulunan dosya yolunu gösterin. Sonrasında aktif olacak Şimdi kur butonuna tılayın. Tema site dizinine eklenecektir.

Elinizde bulunan temayı WordPress arayüzünden yükleyebileceğiniz gibi cPanel gibi hosting hesabınız üzerinden de yükleyebilirsiniz.

Hosting hesabınıza giriş yapın. Dosya görüntüleyiciyi açın. (genelde cPanel kullanılır.) wp-content dizini altında bulunan themes klasörü içine tema dosyanızı kopyalayın. Sıkıştırılmış halde bulunan dosyaları arşivden çıkarın. Yönetim paneline girdiğinizde temayı aşağıda anlatılan şekilde bulun ve etkinleştirin.

Sitenize doğrudan tema dosyalarını göndermek için bir çok ftp istemcisinden birisi olan FileZilla programını kullanabilirsiniz.

Yeni temayı etkinleştirme

WordPress tema değiştirme birkaç tıklama ile gerçekleştirilen basit bir işlemdir. WordPress Yönetim Paneli > Görünüm > Temalar yolunu takip ederek istediğiniz tema üzerine geldikten sonra Etkinleştir butonunu tıklamanız yeterlidir.

5 dakika

WordPress tema nasıl değiştirilir?

  1. WordPress yönetim paneline giriş yapın

    Administrator yetkili kullanıcı adı ve şifresi ile site yönetim paneline giriş yapın. Site adresinin sonuna /wp-admin ekleyerek giriş sayfasına erişebilirsiniz.

  2. Görünüm sekmesinden temaları seçin

    Yönetim paneli sol tarafında bulunan menüden Görünüm ve sonra Temalar’ ı tıklayın.

  3. İstediğiniz temayı seçin

    İmleci listeden istediğiniz temanın üstüne getirin ve Etkinleştir i tıklayın.

  4. Canlı düzenleyici ile değiştirme

    Ön yüzden de temayı değiştirebilirsiniz. Siteyi görüntüle > Özelleştir > Etkin tema Değiştir butonunu tıklayarak açılan listeden istediğiniz temayı seçin ve etkinleştirin.

Fakat temaları değiştirmek yalnızca yeni temayı etkinleştirmeyi tıklamaktan çok daha fazlasını gerektirir. Kayıplar yaşamadan güvenli tema değişikliği için kontrol etmeniz gereken bazı şeyler bulunur. Basit bir kontrol listesi oluşturmak sonraki tema değişikliklerinde ve yeni temanızı seçmenize de yardımcı olur.

WordPress tema değiştirme işleminde kullandığınız bir kontrol listeniz yoksa kendi listenizi oluşturmak için yapmanız gerekenleri adımlar halinde yazının devamında bulabilirsiniz.

Bu adımlar sorunsuz bir WordPress tema değişikliği için önemlidir ve kontrolsüz bir tema değişikliği işlemi sonrasında geri dönülmez yada can sıkıcı kayıplar yaşamanızı engelleyebilir. Basit bir kontrol listesi olan bu yazı ile daha güvenli bir WordPress tema değişikliği sağlayabilirsiniz.

Sitenize yeni ve daha güzel bir görünüm, haliyle daha fazla organik ziyaretçi sağlayacak bir WordPress teması seçtiğinizi varsayarak tema değiştirmeden önce kontrol etmeniz gerekenleri incelemeye başlayalım.

Sitenizi yedekleyin

WordPress tema değiştirme işlemi oldukça basit görünebilir. WordPress üzerinde yapacağınız bir çok köklü değişiklik gibi tema değiştirme işlemi de basit tıklamalardan ibarettir ve kullanıcıların WordPress i sevmesinin belirgin sebeplerinden biride budur.

Basit olmasına karşın bazen bu basit değişikler geri dönülmez kayıplar yaşamanıza sebep olabilir. Kayıpları engellemenin en basit ve masrafsız yolu yedek almaktır.

WordPress çekirdeği varsayılan bir yedekleme çözümü sunmaz. Yine de ücretsiz olarak sitenizi yedek alarak korumanın farklı yolları bulunur ve WordPress altyapısı bunu destekler.

WordPress sitenizi yedeklemenin yolları

  1. WordPress yedekleme eklentileri kullanarak sitenizi yedekleyebilirsiniz,
  2. cPanel üzerinden yedek alabilirsiniz,
  3. Softaculous otomatik kurulum yazılımı ile yedek alabilirsiniz.

Size uygun olan bir yedekleme yöntemini seçin ve tema değiştirme işleminden önce mutlaka yedek alın.

WordPress tema değiştirme işlemine geçmeden önce bir önlem olarak, tüm tema dosyalarınızı, eklentilerinizi ve veritabanınızı mutlaka yedekleyin. Yedek oluşturmak size birşey kaybettirmez. WordPress yedekleme eklentisi kullanarak (örneğin : UpdraftPlus) sitenizden ayrılmadan, yedekleme işlemini yapabilirsiniz.

Site yedeği alma sebebinin genelde çöken siteyi yeniden kurmak olduğu düşünülür. Ancak öncelikle düzenli yedek almak sitenizi istediğiniz bir zamanda ki görünüme geri yüklemenizi de sağlar. ve çok daha fazlasını.

Yedek almak ilk bakışta gereksiz gelebilir ancak ilk veri kaybınızı yaşadıktan sonra oldukça gerekli olduğunu farkedersiniz. Not almak gibi yedek almak da oldukça faydalı bir alışkanlıktır.

Mevcut temanız hakkında not alın

Birçok WordPress kullanıcısı, sorunlarına çözüm bulabilmek için web sitelerinde gezinir. Çoğu zaman bu çözümler, temaların functions.php, header.php ya da footer.php dosyalarına manuel olarak kod parçacıkları eklemek şeklindedir. Bu değişiklikler bir kez yapıldığı için, insanlar onları hatırlama eğiliminde değildir. Tema dosyalarınızı inceleyin ve eklediğiniz tüm ek kodları kaydedin. En iyisi siteniz hakkında ilk günden itibaren notlar alın.

Not almak sadece WordPress tema değiştirme sırasında olduğu gibi temanızı güncelleme sırasında da oldukça işinize yarar. Temalar güncelleme sırasında yeni dosyaları eski dosyalar üzerine yazar yani yaptığınız değişiklikler kaybolur.

Temalarda olduğu gibi eklentiler üzerinde yaptığınız değişikliklerde güncelleme sonrasında kaybolur. Bu yüzden sadece temanıza değil sitenize ait yaptığınız değişiklikleri not alın. Not almak başta zahmetli gelebilir ancak zaman geçtikçe oldukça faydalı olduğunu göreceksiniz.WordPress tema değiştirme işlemine geçmeden önce, son dönemde en etkili SEO kriterleri olan hız ve mobil uyumluluk konusunda bir test yapın ve eski temanıza ait değerleri de not alın. Bu işlem için Google PageSpeed Insights aracını kullanabilirsiniz. Yaptığınız hız testi ve değişikliklerini not ettikten sonra devam edin.

Kenar çubuklarına dikkat edin

Yeni temanızın widget desteği olduğundan emin olmalısınız. Kenar çubuğu bileşenlerinin kullanımı gerçekten kolaydır, bu nedenle birçok kullanıcı sitesini özelleştirmek için kullanmaktadır. WordPress sitelerinde yan çubukların kullanıcılar tarafından muhtemelen en çok özelleştirilen alan olduğunu söyleyebiliriz.

İnsanlar, özel metinler, resimler, bağlantılar, reklamlar eklemek için bileşen alanlarında bir sürü değişiklik yapar. Widget desteği olan bir tema kullanıyorsanız ve widget desteği olmayan bir temaya geçerseniz, hepsini kaybedersiniz. Widget özellikli bir WordPress teması kullanıyorsanız, bu bir sorun oluşturmaz.

Ayrıca, eski temanızın sidebar.php dosyasında değiştirdiğiniz yada eklediğiniz kodlar varsa bu kodları kullanmaya devam edecekseniz yeni temanızın sidebar.php dosyasına eklediğinizden emin olun.

Google Analytics izleme kodunu unutmayın

Çoğu web sitesi , Google Analytics yada benzeri bir çeşit analiz sistemi kullanır ve birçoğumuz izleme kodlarını eklemek için eklentileri kullanmayız.  Temalarında Google Analytics kodunu yerleştirmek için bir alana sahip olanlar kodu bu alana girer. Bazıları ise doğrudan temaya ait dosyaların içine bu takip kodunu ekler. Hangisini kullanıyor olursanız olun takip kodunu yeni temanıza eklemeniz gerekir. Bu basit ve bir o kadarda unutulan bir işlemdir.

WordPress tema değiştirme işleminden sonra Google Analytics kodunuzu yeni temanıza eklediğinizden emin olun. Google Analytics kodunuzu sitenize eklemek için yazılmış ayrı bir eklenti kullanabilirsiniz. Böylece takip kodunuz için tema değişikliğinden sonra endişelenmeniz gerekmez.

Google Analytics for WordPress by MonsterInsights Google Analytics kodu eklemek için yazılmış ücretsiz ve pro versiyonları bulunan yaklaşık 1M kullanıcısı olan bir eklentidir. Bu eklentiyi kullanmayı düşünebilirsiniz. Alternatif olarak Flying Analytics eklentisinide kullanabilirsiniz. Bir diğer seçenek olarak yeni temanızın seçiminde Google Analytics kodunu ekleyecek bir alan bulundurmasına dikkat edebilirsiniz. Kaliteli WordPress temalarında bu alanlar ve fazlası zaten bulunur.

Bakım modunu etkinleştirin

WordPress bakım modu eklentileri hemen hemen her sitede mevcuttur. Sitenizde kurulu değilse bile oldukça faydalı eklentilerdir ve WordPress in vazgeçilmezlerindendir. Trafik alan bir site üzerinde tema değişikliği yapıyorsanız WordPress tema değiştirme işlemine geçmeden önce bakım modunu 15-20 dakika açmak en iyisidir. Her şeyin düzgün şekilde çalıştığından emin olduktan sonra siteyi açmanız kullanıcılara yansıyabilecek kötü görünümü engeller.

Tüm işlevleri ve eklentileri test edin

Yazı sayfalarını, etiket ve kategori sayfalarını, arama, 404 sayfası, arşiv sayfası, iletişim sayfası gibi sayfalarınızı kontrol edin. Menü ve menü yerleşimlerinizi kontrol edin. Widget’larınızın tümünün yerinde olduğunu ve çalıştığını kontrol edin. Sidebar, footer ve diğer bileşen alanlarının düzgün çalıştığından emin olun.

Bir sürü eklenti çıktılarını görüntülemek için mevcut tema stillerinizi kullanır. Dolayısıyla, muhtemelen yeni temayla hala iyi göründüklerinden emin olmak istersiniz. Sitenizin ön ucunu etkileyen eklentilerin düzgün çalışıp çalışmadığını kontrol edin.

Breadcrumbs navigasyonu bir eklenti ile gösteriyorsanız düzeni bir kontrol edin. Tema içine eklediyseniz  temanıza eklemeyi unutmayın.

Tarayıcı uyumluluğu kontrol edin

Farklı tarayıcılarda görünüm farklılaşması muhtemeldir. Tasarımın büyük tarayıcılarda iyi göründüğünden emin olmak gerekir. Sitenizi, erişebileceğiniz tüm tarayıcılarda test edin. Özellikle Internet Explorer ve en çok kullanılan tarayıcılar üzerinde deneyin. Bazı güzel görünümlü temalar, çeşitli tarayıcılarda bozulma eğilimi gösterir.

Google Analytics üzerinden ziyaretçilerinizin hangi tarayıcılar aracılığı ile sitenizi ziyaret ettiğini görebilirsiniz. Sitenizi ziyaret eden kitlenizin en çok kullandığı tarayıcı üzerinde mutlaka bir test yapın. En azından Google Chrome üzerinde sitenizde bir kontrol gezintisi gerçekleştirin.

Mobil uyumluluk kontrolü yapın

Muhtemelen yeni tema seçmeden önce mobil uyum kontrolü yapmışsınızdır. Yapmadıysanız mutlaka kontrol edin çünkü günümüzde siteler büyük oranda mobil cihazlardan trafik alıyor. Mobil uyumluluk, kullanılabilirlik ve hız testi için PageSpeed Insights aracını kullanabilirsiniz.

Yeni temanız demo sitesinde oldukça iyi bir mobil performans sergileyebilir. Sizin sitenizde bulunan eklentiler veya diğer değişiklikler sonrası etkileri görmek için mutlaka en azından bir Android cihaz ile sitenizi kontrol edin.

Reklam ve sosyal medya düzeni

Google Adsense, başka bir reklam şirketi yada ikisini bir arada kullanıyor olabilirsiniz. Örneğin, önceki temanız turuncu renk kullanıyordu, bu nedenle Google Adsense için turuncu bağlantılar kullanıyordunuz. Şimdi mavi ise, muhtemelen bunu dikkate almak isteyeceksiniz. Reklam renk düzeninizi buna uygun olarak Adsense üzerinden ayarlayabilirsiniz.

Bunun yanında reklam yerleşiminin yeni temanızla iyi göründüğünü kontrol edin. Görünüm bozulduysa yeni alanlar belirleyin ve reklamları bu alanlara yerleştirin.

Twitter, Facebook gibi sosyal medya platformları paylaşım butonlarını kontrol edin ve yeni temada iyi göründüğünden emin olun.

Görselleri denetleyin

WordPress temaları kendi düzenlerine uygun farklı boyutlarda görseller kullanır. Öne çıkan görsel yada kategori, etiket sayfaları gibi arşiv sayfalarında görünen imajlar her temada farklı olabilir. Yeni temayı etkinleştirip görseller açısından temanın demo sayfasından farklı bir görünüm ile karşılaşabilirsiniz.

Bu sebeple yeni bir temaya geçtikten sonra küçük resimleri tekrar düzenlemeniz gerekebilir. Force Regenerate Thumbnails eklentisi ile görselleri yeni temanın kullanacağı boyutlara uygun hale getirebilirsiniz. Eklentiyi kurup Araçlar sekmesi altından erişebilirsiniz. Eklenti sayfasında bulunan tek buton ile işlemi tamamlayabilirsiniz.

Yeni temanızı seçmeden önce varsayılan görsel boyutlarını karşılaştırın. Eskiden kullandığınız görsel boyutları istediğiniz etkide bir görünüm sunmayabilir. Bu durumda eski görselleri yeni temanıza uygun hale getirmeyi yada yeni görseller hazırlamayı düşünebilirsiniz.

Kullanıcılarınıza sorun

Bakım modunu kapatın ve kullanıcılara bildirmek için bir blog yazısı yazın. Dikkat edin, değişikliği kontrol etmek için yalnızca 15-20 dakika harcadınız ve tüm hataları bulmanın bir yolu yoktur. Kullanıcılarınıza haber vererek, hata raporları almayı beklemek iyi bir fikir olabilir.

Okuyucularınıza Twitter’ dan hata testi yapmalarını isteyebiliriz. Kitlenize Twitter, Facebook vb. yoluyla sitenin tarayıcılarında iyi görünüp görünmediğini sorun. Hata ile ilgili ekran görüntüsünü almalarını isteyin. Soruna göz atabilir ve düzeltmeye çalışabilirsiniz.

İnsanlar her çeşit tarayıcıya, ekran çözünürlüğünde cihazlara sahiptir, bu nedenle görüşlerini almak önemlidir.

Sitenizin hızını test edin

Tema değişiminden sonra yeni bir hız testi yapın. Eski temanızın hız değerlerini, mobil uyumluluk değerini (bu kontrol listesinin 1. maddesinden) alın ve yenisiyle karşılaştırın.

Gereksiz eklentilerden kurtulun

Hazır yeni bir temaya geçmişken gereksiz eklentilerden kurtulmaya başlayın. Yeni temanızı seçerken daha az eklentiye ihtiyaç duymanızı sağlayacak bir tema seçmeye dikkat edin. Buna dikkat ederek bir tema seçtiyseniz artık gerek duymadığınız ve özellikle sitenizin ön ucunda etkin olan eklentileri kaldırmaya başlayın. Bu sitenizin yüklenme zamanını azaltır ve iyi bir SEO uygulamasıdır.

Yeni temayı tanıyın

Yeni bir temaya geçtiniz, bu nedenle muhtemelen yeni değişiklikleri dikkatli yapmanız en iyisidir. Büyük değişiklikler yapmadan önce yeni temanın yapısını öğrenin.

WordPress yönetim paneli Görünüm > Düzenleyici yolunu takip ederek yeni temanın dosyalarına göz atın. Farklı dosyalar mevcutsa ne işe yaradıklarına bakın. Büyük değişiklikler yapmadan önce küçük adımlarla temayı tanımaya çalışın. Ayrıca bu aşamada bir child theme oluşturmayı düşünebilirsiniz. Bu sayede ana tema güncellenmiş olsa bile child theme üzerinde yaptığınız değişiklikler kaybolmaz.

Hemen çıkma oranını bir süre izleyin

Tema değiştirdikten sonra hemen çıkma oranını bir süre örneğin bir hafta izleyin. Bazı temalar okuyucular için daha iyi gezinme sağlar. Hemen çıkma oranınız bir önceki temaya göre artarsa, muhtemelen bunun üzerinde çalışmalısınız. İlgili yayın widget’ larını, popüler yayın widget’ larını ekleyin veya yeni okuyucular için daha iyi bir harekete geçirici mesajlar ekleyin.

Hemen çıkma oranı yanında ortalama oturum süresini gözden geçirmeyi unutmayın.

Okuyucuları dinleyin ve sitenizi geliştirin

Analiz yazılımları bir yana sitenizi ziyaret eden okuyucuların görüşleri çok daha önemli. Ziyaretçilerden geri bildirimler almaya çalışın. Bazen kısa anketler ile okuyucuyu sıkmadan fikirlerini almak sitenizi geliştirmenize çok yardımcı olabilir. Nihayetinde dışarıdan bakan ve objektif bir bakış açısıyla yapılan eleştiriler daha gerçekçidir.

WordPress tema değiştirme kontrol listesi

WordPress tema değiştirme işlemini tamamlayıp sitenizi yayına almadan bu kontrol listesini gözden geçirebilirsiniz. Kendi kontrol listenizi oluşturmak için de kullanabilirsiniz.

  1. Mevcut temanız hakkında not alın
  2. Kenar çubuklarını gözden geçirin
  3. Google Analytics izleme kodunu unutmayın
  4. Bakım modunu etkinleştirin
  5. Tüm işlevleri ve eklentileri test edin
  6. Tarayıcı uyumluluğu kontrol edin
  7. Mobil uyumluluk kontrolü yapın
  8. Reklam ve sosyal medya düzeni gözden geçirin
  9. Görselleri denetleyin
  10. Kullanıcılara sorun
  11. Sitenizin yüklenme hızını test edin
  12. Gereksiz eklentilerden kurtulun
  13. Yeni temayı tanıyın
  14. Hemen çıkma oranını bir süre izleyin
  15. Okuyucuları dinleyin ve sitenizi geliştirin
  16. Geri dönüş yapabileceğiniz yedekler alın ve bunları test edin.

Sonuç

Çok sayıda WordPress teması ve web sitesi türü bulunur bu liste basit bir blog için yeterli olabilir. Yine de kendi listenizi oluşturmaya çalışmak sizin için daha faydalıdır. Örneğin dükkan eklentisi kullanan bir siteniz varsa listeye ürün sayfalarınızı kontrol etmeyi ekleyebilirsiniz. Yada fotograf ağırlıklı galeri tarzı bir siteniz varsa galeri sayfanızı kontrol etmelisiniz.

Kendi siteniz için bir detaylı bir kontrol listesi oluşturmanız sonraki tema değişikliği, tema seçimi, hata kaynak tespiti ve sorun çözmede size yardımcı olur.

WordPress tema değiştirme işleminde kullandığınız bir kontrol listeniz varsa yorum kısmında paylaşabilirsiniz. Bu yeni başlayanlar için faydalı olacaktır.